Átlátható természetesség

A fa ablaknál az alapanyag kiválasztásán túl, jelentős ármeghatározó tényező, hogy hossztoldott vagy toldásmentes fából készül-e a nyílászáró. A toldásmentes fából készült kereten szépen kirajzolódik az erezet, esztétikusabb lehet, de nagy az alapanyagigény és gazdaságtalanabb annak kihasználása. A toldott fa ablak is ugyanolyan szép lehet, főleg, ha fehér vagy sötét színezetű, hiszen akkor nem látszik a szerkezet.

Míg az ajtóknál csak lehetőségként merül fel, az ablakoknál elengedhetetlen a nyílászáróban az üveg beillesztése.

Modern fa ablak az Ön otthonába

Modern fa ablak az Ön otthonába

Napjainkban már egy ablaküveget használnak hiszen nem a két ablaktábla közötti légréteg feladata a hőszigetelés A fa ablak esetében üvegek hőátbocsájtási vagy hőveszteségi értéke már nagyon alacsony (minél alacsonyabb, annál jobban szigetel az üveg).
Az ablakok és erkélyajtók kereteibe két vagy három rétegű üvegtábla kerül beillesztésre, amelynek hőáteresztő értéke nagyjából megegyezik a fáéval, de szükség esetén az üvegek emelt hőszigetelési értékkel is kérhetőek.

Mindenféle nyílászáró, így a fa ablak esetében fontos szempont a zajszűrés is. Ebben a tekintetben is különféle üvegtípusok kaphatóak, szükség esetén extra zajszűrős üveg is beszerezhető.

Fa ajtó és ablak készítés esetén tisztában kell lenni azzal is, hogy a fát ápolni kell ahhoz, hogy igazán tartós legyen. Ez félévente egyszeri körbetörlést jelent a gyártótól kapott vagy ő általa meghatározott felületápoló lakkal, amely nem jelent nagyobb munkát, mint a bútorok ápolása.